This project has moved. For the latest updates, please go here.

The system encryption Pre Test fails because the bootloader hangs with the messaging "booting"

Topics: Technical Issues
Jul 9, 2016 at 10:36 AM
Edited Jul 9, 2016 at 11:00 AM
Hallo, for the problem with "booting", the solution suggested in FAQ is as follows:
Boot your machine using a Windows Installation disk and select to repair your computer. Choose "Command Prompt" option and when it opens, type the commands below and then restart your system:
    BootRec /fixmbr
    BootRec /FixBoot 
Delete the 100 MB System Reserved partition located at the beginning of your drive and set the system partition next to it as the active partition (both can be done using diskpart utility available in Windows Installation disk repair option). After that, run Startup Repair after rebooting on Windows Installation disk. The following link contains detailed instructions: http://www.sevenforums.com/tutorials/71363-system-reserved-partition-delete.html 

For those who had such problem, I just want to remark that it's enough to use ONLY the second command: bootrec /fixboot. The /fixmbr command will destroy your VeraCrypt MBR sector so it will not fix the problem. I don't know why it was suggested. Enjoy.
Jul 9, 2016 at 4:03 PM
The recommandation came from the following thread where a user was experiencing boot hanging during the pre-test that was resolved by performing the commands.

https://veracrypt.codeplex.com/discussions/644307#post1442938